Bu yolculuğu 'gastronomileştir sektemi' saklasak
Gastronomileştirme sektemi saklasak
Nasıl anlatılabilir, ne yazılabilir ki! !
Roger Verge'in dediği gibi ''güneşin mutfağı'' belki o kendi tarzı için kullandı bu söylemleri ancak bu ülkeye en çok yakışan mutfak deyimi olsa gerek.
Toprağın lezzeti, tazeliğin kokusu bütün o tencerelerde çanaklarda pişenler.
İşte tamda böyle bir deneyim yaşadım geçenlerde arman kırım'ın ifadesiyle gastronomik bir deneyimdi bu.
öyle çok farklı çok sofistike gurmelik ürünlerle hazırlanmış pahalı yemekler değillerdi bu deneyimde tattıklarım
Altı üstü bir orta boy deniz balığı birkaç karides yanında da bir yeşil salata
Ama bu bir çırpıda söylenenler öyle doyumsuz anlar yaşattı ki bana bu işin aşkıyla mutfağın ateşiyle pişip olgunlaşırken yazmadan edemedim bu halet-i ruhimi.
Orta Akdeniz de tarım ile birlikte sahil köylerinde küçük balıkçılarda yer almakta işte o köylerden birinde benimde memleketime doyduğum köye, yakın bir yerler de. Küçük bir restorana uğradık yol üzerinde denizin hemen sahil kısmında ,öyle restoran dediğime de bakmayın küçük şirin temiz bir balık lokantası hani şu michelin guide rehberinde yarım yıldızlı iyi ve ucuz yemek için gösterilen mekânlardan sayılabilir belki birazcık kanaat notu kullanılırsa J
Restorana giriş ve masa seçme kısmında aslında yazılmaya değer çok şey yoktu
Zira öyle sıcak bir karşılamaydı ki, restorandan çok aile sıcaklığıydı
Bu yüzden aile içindekilerde yazılara dökmeye gerek yoktu fikrimce.
Bu karşılamada asıl yazılmaya değer olan Türk kültürünün farklı asıl yüzüdür işte.
Yalandan, soğuk ve samimiyetsiz gereğinden çok daha fazla resmi insanı geren bir ilgidense bahşiş için etrafınızda dolanan komiler, garsonlar yerine böyle sıcak bir karşılamayı yapan iyi niyet dolu Türk kültürünü yazılmaya değer olmakta
Ben ve ailem böyle sıcak bir karşılamadan sonra:
Keyifle Oturduk masamıza siparişimizi vermeden koca çınar bir amca geldi ve balığım karidesim çok güzel size ondan vereyim abı yanına da güzel bir yeşil salata ile güzel gider dedi bizde balık yeme heyecanıyla girdiğimiz lokantada birde piyangodan karides çıkınca hevesle ısmarlayıverdik amcamın önerdiklerinden
Yaklaşık 10 dakika sonra salatamız masamızda yerini aldı hani işkillenmedik değil ''nerede kaldı bu salata''gibisinden homurdanmaya başlamıştık bile
Gelen salata balıklar gelmeden lezzetiyle kendine âşık ederken bizi garsonun 2. Tabak salatayla gelişinde dayanamayıp soruverdim hâlbuki öyle banka hesabı şişkin damak zekine düşkün gibisinden pahalı malzemelerde bulunmamaktaydı içinde ancak olan malzemeler o kadar lezzet doluydiki edemedim sormadan
Sonradan açıklığa kavuş tiki lezzetiyle bizi mest eden salatanın sırrı; lokantanın yan tarafındaki bahçede yetiştirilen yeşillikler ev yapımı nar ekşisi, limon ağacı zeytinyağı hepsi birer lezzet küpüymüş o salatanın ve son anekdotta salatamızla ilgili
Bıçak kullanmadan hızlı olsun diye elle kırılan yaprakların içinde sakladığı açığa çıkmamış lezzetiydi
Günlük sabah toplanıp aynı gün tüketilmesi ve yine yöresel ev yapımı ürünleri kullanılması aslında her şeyi anlattı bana
Annem ve babamın kolesterol problemi nedeniyle az zeytinyağında pişmesini isteğimiz balıklarımız ve karideslerimiz ben salatayla ilgili düşünüp kendi kendime konuşup yorumlarken tüm o çarpıcı kokusuyla masamızda yerini buldu
Doğrusunu isterseniz de iyi ki zeytinyağında pişmesini istemişiz böyle bir sadelik böyle bir natürellik nasıl yazıya dökülmeli ki o balığın biraz iyot biraz zeytinyağının hafif kokusu damakta kalan tazelik dirilik.
Sanki özenle hazırlanmış yap-boz un bir parçasıymışçasına birbirini tamamlayan yöreselliğin lezzetiydi hepsi
Balıklarımızı ve karideslerimizi salatamızla birlikte bulutların üstünde gezinen bir halet-i ruhiye ile yedikten sonra
Artık yüzümüzde sonsuz bir mutluluk tebessümü ile kahve keyfi yapmaya başlamıştık
o balığın eşsiz lezzetinin bir sebebin inde aynı gün öğlene doğru gelmesi ve aynı gün tüketilmesin inde tabii ki etkisi büyük olduğunu bilmekte ve taze ile bir iki günlük balığın lezzet farkının bu kadar belirgin olmasına şaşkınlık içersinde düşündüm defalarca
Ve bu kadar taze lezzet dolu rafine bir deneyime göre fazla para ödemeden çıkınca ki ödesek de canımızı fazla acıtacağını düşünmediğim gibi bunun gibi bir tazelik mevsimsellik dolu şansı yüzlerce dolar ödeyerek yakalayan insanları okurken kendimi daha şanslı hissediyorum
Vel has-ılı bu güzelliği güzellikle bağlamak gerekirse
sizinde o yollardan geçerken denemeden yolunuza devam etmenize gönlümün razı olmayacağı kadar kendimden emin konuşarak o veya bu lokanta fark etmeksizin yerli halkın kendi ürünleriyle emeklerini ve ürünlerini sattığı yerlerden birinde bu yaşadığım güzel saatleri benim yaşadığım duyguları yaşamanızı öneririm ki ben bir gastronomi öğrencisi olarak sayılı defa yaşadım böyle mevsimlik, sade ve taze bir deneyimi ve şimdi daha iyi anlıyorum ki Roger Verge'nin yanında yetişmiş Alain Ducasse , Daniel Boulud gibi isimler mutfaklarından buzdolaplarını kaldırmak isterken bunu hayal ederken neyin peşinde olduklarını hangi lezzetsel ve tanrısal duyguları aradıklarını şimdi çok ama çok daha iyi anlıyorum
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder