10 Mart 2012 Cumartesi

Sakatat...

Delisi oldugum dünya,
Bugün bitirme tezini sakatat üzerine yapmış bir arkadaşımla sohbet ettim.İki saat boyunca sakatat ve sonrasında yemek üzerine konuşurken baya hayaller kurdum kafamda ,neler neler.
Bikere bizim yemek yeme kültüründe sakatat var iken nasıl bu kadar uzak hale gelir ki??
Hayvanın zamanında degersiz ama şuan bana gore en degerli hale gelen parçaları sakatatları.
Şurdan yola cıkalım ,ciger  ama en tazesi, belki sıcak bile sogumamıs yani bedenden çıktıktan sonra hala sıcak .Lezzetin ,kanın ve flavor dedigimiz doku,lezzet ve koku gibi duyuların tamamını  tatmin eden en güzel şeylerden biri taze ciger.
Bununla birlikte kaz cigerine baglayalım konuyu ,dunyada sakatat olarak kabul edilmesede ciger, ordek ve kaz cigerinin yaglanmıs hali ve hayatta olmeden tadılması gereken seylerden biri kesinlikle.
Avrupa birligi denen seyde kaz cigeri mubahken , sakatat yasak ??
Uykuluk !!! başlıbaşına bir konu ,hayvanın bikaç yerinden çıkan ve bugün ogrendiğim mevsimi dışında bulunanların inek memesi oldugu.
İşte sorun burda başlıyor,bu kadar degerli lezzetli parçaların boyle saçma sapan inek memesi gibi alternatiflerle sakatatı zaten sınırlı delisi varken olanıda boyle kaybetmek .
Aynı işkembe de oldugu gibi çamaşır suyu kullanıldıgını ogrendim yine bugün .Boyle bi saçmalıktan sonra bugün o dostumla konuştugumuz gibi kim alıp evinde işkembe yapar haklı olarak .
İşte boyle bi durumda iken ,tamamen kendi uretimini yapan butik bir sakatat bar açın asmalı mescitin orta yerine veya etilerin gobegine .Dogru pişirin nasıl bi işlemden geçirdiğiniz bilsin misafirleriniz korkmayın çünkü zaten biçok kişi cocuklugunda ,geçmişinde sakatatı tatmış biliyor lezzetini sadece hatırlatmak düşüyor size bu lezzeti.

Son olarak sakatat ile ilgili fotografların bulundugu bi link mutlaka goz atın.
http://pelindumanli.carbonmade.com/projects/2665508#5

7 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler yararlı bir paylaşım olmuş.

    Toptan Kelle Eti Kıyması Toptan Kelle Paça Kıyma Toptan Başeti Kıyması Toptan Kelle Eti Köftesi

    YanıtlaSil
  5. Tesekkurler paylasim icin.

    Toptan Sakatat İstanbul

    YanıtlaSil
  6. Tesekkurler yararlı paylaşım..

    mecidiyeköy sakatat mecidiyeköy cigerci

    YanıtlaSil
  7. Anlatım için teşekkürler emeğinize sağlık kagithane toptan sakatat ürünleri işletme sahibiyim bu aralar sakatat ürünleri siparişlerine yetişmekte zorlanıyoruz tüm türkiye sakatata yöneldi galiba :)

    YanıtlaSil